Erasmus Student Network la Universitatea „Petru Maior”

Studenții voluntari ai Universitatii „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureș au fost prezenți în perioada 14-17 decembrie la una din întâlnirile anuale ale organizației Erasmus Student Network (ESN), organizată la Constanța. „Cu această ocazie, studenții Patricia Crișan, Andreea Moldovan, Adrian Ichim și Florin Miron, care au participat la programul Erasmus+ în anii anteriori și fac parte din grupul de inițiativă, au prezentat candidatura în vederea înființării unei secțiuni ESN la Târgu-Mureș, și-au organizat planul de acțiune pentru următoarele trei luni și au interacționat cu celelalte organizații ESN din țară.

Scopul organizației ESN este acela de a contribui la internaționalizarea vieții studențești, ajutând la primirea și integrarea studenților străini în comunitățile academice locale. Organizarea unei secțiuni locale ESN este unul dintre obiectivele Proiectului ”Internaționalizarea educației și cercetării științifice” (INTECS-IS), desfășurat la Universitatea ”Petru Maior”din Târgu-Mureș, sub coordonarea prof. dr. ing. habil. Liviu Moldovan”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de conducerea UPM Târgu-Mureş.

(Redacţia)

 

articole_zi_de_zi_Erasmus

Crisan Patricia

A fost odată ca niciodată o fată cu o valiză mare de vise care a decis să plece în lume. Cam așa a început povestea mea Erasmus.
Ca orice om care încearcă ceva pentru prima dată, Erasmus-ul era pentru mine ceva necunoscut. Cu toate că au fost oameni care m-au încurajat să fac asta și voci care susțineau că o să fie una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea… îmi era teamă. Teamă că plec pentru prima dată departe de casă, teamă că nu îmi voi face prieteni, că nu mă voi integra acolo și că voi număra zilele până o să mă întorc în România. După ce am primit vestea că am fost acceptată pentru a face mobilitatea la Universitatea Salento, zilele au trecut pe neașteptate și m-am trezit deodată în sala de așteptare a aeroportului. Apoi am zburat printre nori și m-am trezit în țara pastelor și a pizzei.

Acum doar câteva zile mă despart până mă voi întoarce acasă… și îmi e greu să mă întorc fiindcă simt că las aici o parte din mine. Erasmus-ul mi-a arătat că este posibil ca niște necunoscuți să ți se transforme în familie; că lumea nu e așa egoistă precum se spune și că la nevoie primești ajutor chiar și din partea celor mai neașteptate persoane. Nu știu dacă am fost extrem de norocoasă sau așa se întamplă de obicei dar am ajuns să împart fiecare moment important cu ei. Ne-am pierdut împreună pe străziile Romei, am descoperit împreună fiecare loc frumos din capitala barocului… am învățat împreună și ne-am susținut la greu. Am sărbătorit aniversările împreună cântând „la mulți ani” în italiană ori engleză, am mâncat pizza, pasticiotto, rustico sau piadina… ca să nu mai zic de cafeaua italienească!

Pare frumos dar au fost și momente dificile. De exemplu, la început a existat o barieră lingvistică chiar dacă din exterior nu ai spune că e așa fiindcă atât italiana cât și româna sunt limbi neolatine. Apoi a fost stresul găsirii unui apartament or chestiunile administrative… Dar poate tocmai asta face experiența asta așa frumoasă- faptul că te face să crești, să te maturizezi și să te descurci în situații limită.
Aceasta este descrierea Erasmus-ului meu. Din păcate povestea mea nu se termină cu “au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” dar în mod clar acesta este doar începutul aventurii fiindcă mă voi reîntoarce în acest loc drag sufletului meu și mă voi reîntâlni cu toți oamenii frumoși care m-au făcut să mă simt aici, acasă!